Hästsport och de dyraste hästarna

Hästsport är ett fascinerande område av många olika skäl. I Sverige är det närmast en folksport, särskilt med tanke på hur många som gillar att spela på hästar. Det är även massor av människor som besöker travlopp live, på banor som Solvalla och Jägersro. Även om hästsport är stort i Sverige så är det dock inte här de riktigt stora pengarna finns. Elitloppets prissumma bleknar till exempel i jämförelse med Melbourne Cup och andra berömda lopp runt om i världen. Även priserna på hästar kan uppgå till enorma summor i övriga världen. Det är nog svårt för de flesta att ens föreställa sig att värderingen för världens dyraste häst ligger på över en miljard kronor. Detta är alltså mer pengar än vad Real Madrid gav för världens dyraste fotbollsspelare, Gareth Bale, för ett par år sedan. Det är med andra ord uppenbart att hästsport är en typ av sport där det finns riktigt mycket pengar att tjäna.

Hästsport har några av världens dyraste hästar

Hästsport med hästar som en investering

Hästen som är högst värderad av alla i hela världen heter Frankel och ägs av den saudiske prinsen Khalid Abdullah. Denna häst har aldrig förlorat en tävling inom hästsport och är numera pensionerad. Värdet på hästen är dock fortfarande högst eftersom man med stor sannolikhet kommer kunna avla fram andra värdefulla hästar. Den så kallade betäckningsavgiften ligger i dagsläget på 100 000 pund, alltså över en miljon kronor.

Green Monkey är en annan häst som värderats till en riktigt hög summa. År 2006 såldes detta fullblod på en auktion för över 100 miljoner kronor. Köpet skulle dock visa sig vara en besvikelse, eftersom hästen skadade sig nästan omgående. Som bäst slutade Green Monkey på en tredjeplats. Hästsport är alltså en värld full av pengar, och många ser hästar som en bra och relativt säker investering. Det återstår att se om värderingarna kommer fortsätta slå rekord, men mycket tyder på att hästsport är en växande form av idrott.